Els burrets

La història dels Burrets d’Argelaguer i el seu Ball parlat comença a partir de la necessitat de donar més protagonisme als nens en el ball i buscar una alternativa a les deteriorades i més que restaurades Cuques que ens van acompanyar durant els darrers anys. Finalment la metamorfosi d’aquests preciosos animalons verds, fets de múltiples caps enlloc de ser papallones van ser burros catalans.

L’assemblea dels geganters celebrada a finals d’octubre de 2013 decideix tirar endavant la creació dels burrets en un procés que comença el dia 1 de desembre’13 amb el Taller de samarretes dels Burrets amb una estampació original de la Marta Rius amb la col·laboració de la Kerstin i la Gemma.

WP_001221WP_001228WP_001225WP_001220WP_001223WP_001222

El naixement dels Burrets d’Argelaguer amb l’estrena del seu Ball parlat va ser el diumenge 8 de desembre de 2013 durant els actes de la Festa de Sant Damas’13 sense disposar encara de la figura de la faràndula, amb la música, lletra i coreografia de Marta Rius. I val a dir que va agradar molt tant a nens com adults. El diari digital El Garrotxi va fer un petit reportatge d’aquesta estrena:

Acabada la festa vam decidir en assemblea demanar a l’Escola d’Art d’Olot que fessin un motllo de guix que servís per la posterior construcció del burrets a partir d’una idea original de la Kerstin Orth. En la seva creació hi van participar els alumnes de Grau Superior d’Escultura de l’Escola d’art i superior de disseny d’Olot: Meritxell Cebrià, Pere Crosas, Ferran Díaz, Mª Gràcia Figueras, i Albert Vila; i els professors: Mª Àngels Peroliu, Jordi Vila i Xus Ferrusola. Des d’aquí aprofitem per fer extensiu l’agraïment a tots ells per aquest desinteressat i bonic regal que van fer a l’entitat.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Poques setmanes abans de la festa del Roser’14, vam rebre el motllo i la Kerstin Orth, la Núria Fluvià, l’Eli Robles, la Marta Rius i la Gemma Boix van posar-se a treballar de valent per poder batejar a la Plaça Major el primer burret.  El corretatge de cuir que llueix va ser elaborat i donat per la Lut i el seu marit en Josep del Taller de Cuir de Besalú. El primer burret, que els nens van voler anomenar Confetti, va ser ballat per primera vegada per en Kenai Rodríguez per un sorteig entre tota la colla del Burrets d’Argelaguer. El seu bateig es va celebrar a la Plaça Major el dia 11 de maig de 2014 durant la Festa del Roser abans del Ball de Gegants i va ser un dels actes més esperats i celebrats. La presentació del Ball parlat del Burrets va ser efusivament feta per en Bernat Puigdevall davant del seu pare i la recent estrenada presidenta de l’entitat, la Selene Sanabria.

Llarga vida al Burrets d’Argelaguer!

 

Joan Rodriguez, Waldernbach (Alemanya) 30 de juliol de 2014

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s