L’Hereu

Bateig de L'Hereu. Foto: J.Terradas. 1985.

L’any 1984 un grups de veïns del poble, la Lut, en Josep, l’Arturo, en Joan, la MªAntònia i l’Albert van crear l’Hereu, el primer capgròs de la faràndula d’Argelaguer, amb la intenció d’animar les festes i fer coses per la mainada. 

L’Hereu no està inspirat en ningú, però representa la figura d’un pagès jove, de cara grassoneta i d’enorme rialla que porta una barretina cosida per la Carme Romero.

El seu bateig va ser el 8 de desembre de 1985 dins els actes de celebració de la Festa Major de Sant Damas. Pocs mesos després, a la festa del Roser de maig es va estrenar la Pubilla.

Ball davant l'Església de Santa Maria - Sant Damas 1994 - Foto Julián Martín

Coincidint amb l’estrena del capgròs els nens del poble van ballar unes danses tradicionals i des de llavors això ha anat esdevenint costum i un fet habitual i distintiu de la festa d’Argelaguer.

L’Hereu i la Pubilla sempre han anat de la mà en les principals festes del poble, Sant Damas al desembre i El Roser al maig i han estat ballats amb una coreografia pròpia al son d’ “A Gironella”.

Els primers balladors van ser l’Anna Dorca i l’Eva Fàbrega. Després coincidint amb una època de refredament de les festes i de la colla, i com era costum en altres indrets, han estat ballats per joves als que es pagava, fins que apareguè la segona parella de balladors que van ser l’Anita Quer i l’Albert Nebot. La tercera i més recent parella de balladors han estat l’Andreu Nebot i l’Eva Viñas.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s