De ressaques, fires, músiques i secrets

(Publicat a l’Argelaga de desembre de 2013)

Després de la sonada darrera festa del 15è aniversari del gegant Màssio els geganters hem seguit amb la ressaca tornant les visites a les colles geganteres que ens van acompanyar el darrer Sant Damas, val a dir, que amb una petita representació. A l’abril la pluja ens va espantar i tot i que inicialment vam decidir anar a Tortellà amb el gegant finalment només hi vam anar alguns de nosaltres. Una llàstima! La trobada es va fer al Casino i va ser sorprenent que tot i la pluja hi va haver força colles amb els seus gegants. Al juny ens vam plantar a Montagut amb el Dimoni i a part de passar-ho bé i de molta calor vam fer amistat amb uns dimoniets de Navata: això de l’infern sembla que agrada. Però la traca final la vam celebrar a Olot a finals de setembre acompanyant la Penya Barcelonista els Almogàvers que celebràven el 5è aniversari del seu impressionant gegant, en Clam. Va ser un luxe passejar en cercavila pel barri antic d’Olot fins a la Plaça Major on el dimoni Santanàs va ballar acompanyat per l’exquisita música d’en Panxito al violí i la Montserrat al guitarró. Quin moment tant memorable! El que et vas perdre!

L’any 2013 també serà recordat per la fira de la farina “L’enfarinada” que es va celebrar al juny al poble. En Màssio com a moliner no hi va faltar, ni la música del ball de gegants, que va donar nom a l’esdeveniment, ni tampoc la farina… ni l’enfarinada infantil durant els jocs de cucanya i que nosaltres vam organitzar. De vendre, no sé si es va vendre molt a la fira, però riure i passar-ho bé, t’asseguro que els nens que van jugar amb nosaltres i nosaltres sí. Quan ho repetim?

Un altre tema. Durant els darrers mesos potser hauràs escoltat més activitat musical del que ja va essent habitual. Encara més? Doncs sí. En aquest meravellós poble de músics s’està coent en algunes cases i families geganteres al so de notes i acords, encara fets de nyigo-nyigos però tot arribarà. Sembla que hi ha ganes d’aprendre i entre algún que altre gemec, “gralleig” i “trompeteig” s’albira l’arribada de “nous vents”.

Parlant de coses noves, les cuques que ens han acompanyat durant tants anys a les cercaviles i als balls ja han crescut, s’han fet velles i s’han transformat en papallones, algunes d’elles han marxat i altres s’han quedat. Potser veuràs alguna volant per la cercavila. Però la novedat més destacada és l’estrena d’un altre ball per la Festa de Sant Damas’13, “El ball parlat dels burrets d’Argelaguer”, protagonitzat aquesta vegada pels més menuts per tal de presentar la darrera incorporació a la faràndula del poble i que arribarà si tot va bé durant el 2014.

Txisssst! No puc explicar-te més, perquè encara és un secret. Si vols que t’ho expliquem hauràs de venir a la plaça major el proper diumenge 8 de desembre abans del ball de gegants als volts del migdia. Et garanteixo que et duràs una sorpresa!… Però no hi diguis a ningú.

Joan Rodríguez. Geganters d’Argelaguer.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s