El Gegant Màssio

“(…) El gegant Màssio va ser construit per l’Associació de Geganters d’Argelaguer l’any 1997. (…) El seu bateig es va dur a terme el 14 de desembre en el decurs d’un acte que va enregistrar una notable participació de veïns del poble, que van donar la benvinguda al gegant amb molta alegria. Els primers balladors del gegant van ser en Josep Dorca i en Pere Fábrega (…).

Bateig d’en Màssio. 1997. Foto: Joan Terradas

En la construcció d’en Màssio han participat moltes persones. El cap és obra de escultora de Sant Jaume de Llierca Àngels Figuerola, que va fer servir de model l’Artur Ginesta, veí d’Argelaguer i un dels promotors de la colla. El cap está fet de paper cartró i les mans de fibra de vidre. L’estructura del cos és de reixat metàl·lic i tub d’alumini sobre un cavallet de fusta construït per en Jordi Subirós.

El gegant, que va carregat amb un sac de farina a l’esquena, vesteix una camisa de color cru sense col, faldó de pana marró i faixa negra, roba que va ser confeccionada per la modista Carme Jodar.

Geganters d’Argelaguer. 1999.

En Màssio és un moliner en homentage a un de tants oficis tradicionals que malauradament s’han anat perdent i que en el nostre poble, com en d’altres indrets, varen tenir molta incidència. Així mateix, aquest gegant ens recorda l’existència d’un moliner d’Argelaguer que va acollir un infant per criar-lo junt amb els seus propis fills i que, segons ens expliquen, va ser Sant Damas, patró del nostre poble.

Tant se val la precisió d’aquesta historia si ens serveix perquè el nostre gegant moliner difongui pels pobles i ciutats aquest exemple de solidaritat i bondat que expressa en les seves faccions. Amb les seves sortides els dies de festa grossa, en Màssio també vol recordar i celebrar que les coses quotidianes, petites i senzilles, són essencialment importants, ja que són les que fan el dia a dia a casa nostra i al nostre poble i, per tant, contribueixen a unir-nos. Llarga vida al gegant Màssio!”

Fragment d’Albert Nebot i Obón, primer president i un dels promotors de l’Associació de Geganters d’Argelaguer, publicat a la Revista l’Argelaga número 1 de maig de 1998 amb motiu del 10è aniversari del gegant. 

El gegant Màssio fins la darrera restauració feta per l’Eduard Granados a finals de 2011 media 3,65 metres d’alçada i pesava 48 kilos. A l’actualitat pesa 40 kg.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s