Entre farina, danses i canvis

(Publicat a l’Argelaga el mes de Maig de 2014)

Amb aquest sol i olor de flors, fa mandra parlar de l’hivern i les seves coses. Sobre tot quan en Massio ja s’està preparant per la sembra d’aquest any… Però tot i així, hem de fer-ho i parlar-vos d’aquest gegant i tot el que li ha passat aquests darrers mesos, som-hi doncs!

I així com les estacions tenen els seus cicles, geganters té els seus. Ja sabeu que les primeres a marxar van ser les “cuques”, que van fer la metamorfosi i ara volen lliures cap aquí i cap allà.  Altres canvis van ser la renovació de la junta, el nostre gegant Joan Rodríguez va deixar la presidència i ara ocupa el lloc de secretari, que estava vacant des de que la benaurada Laia Juez va marxar. Doncs bé, si de renovar-se es tracta, el càrrec serà a partir d’ara ocupat per l’argelaguenca més mexicana o la mexicana més argelaguenca, ho deixo a la vostra lliure elecció, Selene Sanabria. Vet aquí el resum de com ha quedat la junta constituïda, en la que hi queda una vacant en el lloc de “vocal de música”, qui s’anima?

  • Presidenta: Selene Sanabria
  • Vice-president: Eduard Granados
  • Tresorer: Joan Terradas
  • Secretari: Joan Rodríguez
  • Vocal de xanquers: Ricard Ayats
  • Vocal d’arts plàstiques: Kerstin Orth
  • Vocal de coreografia: Àngels Massana

Però no tot va ser alegria, doncs el bo d’en Massio, al conèixer la partença del seu Joan, es va rebel·lar i a la festa del nostre Gloriós patró Sant Damas va voler deixar constància del seu desacord i només de començar la cercavila, literalment, li van “petar les cordes”, i no una, sinó tres vegades! Menys mal que en Santanàs, estava més en forma que mai i va poder continuar, juganer i trapella, com a bon dimoni que és. Amb tot, fent algun arranjament, en Massio va poder ballar alegrement a la plaça i qualsevol ho hauria fet estant acompanyat dels nens i nenes del poble, que ens van fer la primera mostra del “ball parlat” dels Burrets, en honor al tenaç ajudant del moliner. Hem de donar les gràcies a tots el participants, en Sergi, Adrià, Joel, Kenai, Ibai, Aniol, Lluch, Arnau, la Cora, Martina, María Murcia i María Aibin, a la comisió impulsora d’aquesta nova comparsa gegantera i a la Marta Rius en particular, que n’ha fet la coreografia i direcció

Ara si, ja podeu anar escalfant motors que la festa del Roser s’acosta, amb sorpreses i il·lusions, en que, gràcies els alumnes de l’Escola d’Art d’Olot… no, no desvetllaré cap més detall!  Veniu el diumenge 11 de maig a la plaça del poble, que hi haurà molta festa i molta, molta farina. Ja que la 2º edició de la Fira de l’enfarinada, es farà just aquest dia i el nostre gegant moliner es el primer que s’apunta a la gresca!

Us deixem amb els versets del Ball dels Burrets i… Visca la Festa Major!!!

Geganters d’Argelaguer

Març 2014

 

 

VERSETS DELS BURRETS

Al Màssio li cal ajuda

per treballar al seu molí

i troba una bèstia perduda

ben bé al mig del camí.

El que ha trobat és un ase

que sembla tenir poca trassa

per treballar és massa petit

i, a més, està mal ferit.

Tothom al poble se’n burla

l’ase no serveix per a res,

però quan en Màssio el cura

fa la feina com si res.

Aquesta història és acabada

però als geganters ens agrada

i avui us anunciem

que uns burrets aviat tindrem.

Així els petits del poble

que som eixerits vailets

ens ha tocat la feina noble

de fer nàixer els burrets.

Ja ho podeu ben creure

que amb un pas elegant

pel roser els podrem veure

a la plaça tot ballant.

Celebrem doncs sense traves

la gran festa de Sant Damas

Visca el nostre patró

i visca la Festa Major!

 

Argelaguer, desembre 2013

Deixa un comentari